tiistai 25. helmikuuta 2014

Bibimbap - sekoita riisi ja kasvikset

Bibimbap (비빔밥) on eräs ehkä tunnetuimmista korealaisista ruoista, eikä suotta - se on helppo, muuntautumiskykyinen ja siinä yhdistyy kaikki, mitä korealaiset rakastavat. Nimikin sen kertoo - bibimbap tarkoittaa kirjaimellisesti riisiä ja kasviksia sekoitettuna. Itse olen kuitenkin lykännyt reseptin postaamista jo pitkään, sillä ollakseen jotain näinkin yksinkertaista, bibimbap on korealaisille lähes kansallisruoka, eikä sen valmistukseen tule suhtautua kevyesti. 

Viikonloppuna pääsin kuitenkin bibimbap-kierteeseen maistellessani useita erilaisia, maukkaita versioita kuulusta ruuasta. Kun vielä lähikaupassa oli pinaattipuntit alennuksessa, niin homma oli sinetöity: tänään on bibimbap-päivä!




Versioita löytyy joka lähtöön - on kasvista, lihaisaa, tonnikalaversiota; kylmää ja kuumaa sorttia, vuoristokasvien höystämää bapia tai ihan arkista "mitä kaapista sattui löytymään" -bapia. Itse kehittelin tänään omanlaiseni version, nimittäin bibimbapista löytyy monesti sieniä (useimmiten siitakesieniä), ja itse päätinkin kokeilla suppilovahveroversiota. Ihan hyvää, mutta mikäli et ole sienten ystävä, voit jättää sienet kokonaan pois omasta annoksestasi. Suppisten maku on melko voimakas, joten sienille aran kannattanee aloittaa jollain hieman miedommalla versiolla. Toinen muunnos perinteisimpään malliin oli käyttämäni riisiseos, jossa oli erilaisia riisilajikkeita pelkän tavanomaisen valkoisen sijaan. Riisiseosta käytetään monesti terveellisemmäksi mielletyn vuoristobibimbapin yhteydessä, sillä kuitupitoinen seos on paitsi maistuva, myös vatsaystävällinen. 

BIBIMBAP eli korealainen pyttipannu
(2 annosta)

2 dl riisiä (nälkäisenä voit laittaa 3 dl)
½ puntti (n. 100 g) pinaattia 
100 g soijapavun ituja
1 porkkana
150 g jauhelihaa
2 isoa arkkia paahdettua, suolattua levää (noriarkkia)
(50 g sieniä)

maustamiseen:
soijakastiketta
seesamiöljyä
suolaa
sokeria

kastike:
2 rkl gochujang-tahnaa
½ tl sokeria
½ tl seesamiöljyä
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna

lisäksi:
2 kananmunaa

Keitä riisi kypsäksi. Pilko porkkanat julienne eli tulitikkumaisiksi suikaleiksi. Pese pinaatti ja keitä nopeasti (1-2 minuuttia) runsaassa vedessä, valuta lävikössä. 

Sekoita kulhossa 2 rkl soijakastiketta ja 1 tl seesamiöljyä keskenään. Lisää seokseen jäähtynyt pinaatti ja sekoita hyvin, purista lopuksi ylimääräinen kastike pois pinaatista ja siirrä sivuun odottamaan. Älä heitä soija-öljyseosta pois, sillä voit maustaa sillä myös soijapavun idut. 

Kiehauta tai höyrytä idut kypsiksi niin, että itujen varret muuttuvat taipuisiksi. Huuhtele ja valuta idut lävikössä ja siirrä sen jälkeen soija-seesamiöljyseoksen joukkoon huolellisesti sekoittaen. Sekä idut että pinaatti voi on tarkoitus jättää hyvin miedosti maustetuksi ja lähinnä vain käännellä nopeasti soija-öljyseoksessa. Siirrä myös idut sivuun odottamaan. 

Paista jauheliha kypsäksi ja mausta ripauksella soijakastiketta, sokeria ja suolaa. Paista sen jälkeen porkkanatikut (ja sienet) lähes kypsiksi pannulla niin, että porkkanat muuttuvat hieman läpikuultaviksi. 

Leikkaa noriarkki ohuiksi suikaleiksi (sujuu helpoimmin saksilla). Sekoita bibimbapin kastikkeen ainekset keskenään. Paista kananmunat yksitellen pannulla niin, että keltuainen jää hieman raa'aksi. 

Aloita annoksen kokoaminen: annostele lautasen pohjalle riisi. Lisää riisin päälle kastiketta sen mukaan, miten tulisen annoksen haluat (aloita varovasti; voit lisätä kastiketta maun mukaan myöhemmin). Asettele pinaatit, porkkanat, idut, jauheliha ja leväsuikaleet (sekä sienet) riisin päälle omiin osioihinsa ja kruunaa komeus paistetulla kananmunalla. Voit halutessasi ripotella vielä päälle hieman seesaminsiemeniä. 

Bibimbapin ideana on sekoittaa koko asetelman huolellisesti ennen ruokailun aloittamista niin, että hieman raaka keltuainen sekä bibimbap-kastike sekoittuvat riisiin maustaen sen ja kasvikset. Mikäli et kuitenkaan halua syödä keltuaista raakana, voit myös kypsentää kananmunan läpikypsäksi ennen annoksen päälle asettamista. Bibimbapin syöminen onnistuu helpoimmin lusikalla, sillä keltuaisen ja kastikkeet "kostuttamaa" riisiä on hankala syödä puikoilla. 




Bibimbapiin voit käyttää lähes mitä tahansa jääkaapista löytyviä aineksia ja vaihdella vihanneksia makusi mukaan. Itse lisäsin joukkoon vielä hieman lehtisalaattia, mutta voit kokeilla myös esimerkiksi suikaloitua kurkkua, shisho-lehtiä tai kesäkurpitsaa.

6 kommenttia:

  1. Bibimbap on jo nimenä niin hauska, että sitä kokatessa varmasti hymyilyttäisi :) tykkään ruoista joissa voi luovasti käyttää jääkaapin antimia eikä tarvitse orjallisesti noudattaa reseptejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, nimi jo houkuttelee syömäänkin :D sitten kun vielä lausuu sen korealaisittain "bibimbaaaap" :D
      On kyllä ihan kätevä ruoka, just niinkuin pyttipannu!

      Poista
  2. moi! asun maalla ja täältä tulee harvoin eksyttyä suurempien kaupunkien aasialaisiin kauppoihin, niin pohdin voisiko gochujangin korvata jollakin lähes samanmakuisella? itsehän en ole vielä autenttista tahnaa maistanut, niin vaikea keksiä sitä korviketta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Gochujang on kyllä aika "omanlaisensa" maku, joten sitä on hankala korvata millään. Mutta toisaalta; jos ei ihan autenttista makuakaan tarvitse tavoitella, niin olettaisin bibimbapin menevän ihan kivasti alas myös jonkun hyvän chilikastikkeen kanssa, vaikka srirachan tai muun vastaavan. Oman tulisuudensietokyvyn mukaan, tietysti :) Eihän se ihan sama ole, mutta maistunee hyvälle sekin! Seesamiöljyä onneksi saa jo nykyään vähän tavallisempienkin kauppojen hyllyiltä, se on tärkeä mauste myös..

      Poista
  3. Epistä! Blogger ei ole päivittänyt aikoihin ruokablogisi puolta :/ Ja sattumalta juuri viikonloppuna selitin poikaystävälle bibimbapia. Mulla huonoimmasta toimivuudesta kilpailevat päivittäin Blogger, Yahoon sähköposti ja Facebookin kännykkäsovellus. Ja mun teknologiskärsivällisyys on olematon! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Höh? Mikäs bloggerilla nyt on vikana? Mulla on kyllä myös tökkinyt; ei niinkään tuossa päivittämisessä, mutta omien kommenttien lisäämisessä jne on tullut useasti jotain tökköjä matkaan. Ja mulla myös kärsivällisyys on aika nollassa tuollaisten yksinkertaisten toimintojen suhteen!

      Poista