keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Possua ja paksoita

Topbap (deopbap, 덮밥) on suosittua korealaista lounas- ja kotiruokaa. Topbap tarkoittaa nimensä mukaisesti "jotain, joka on riisin päällä" eli useimmiten lihaa, mereneläviä tai kanaa kasvisten kera. Blogistin kesän superherkuksi on tänä vuonna julistettu mainio hwetopbap, jossa riisin kanssa sekoitetaan raakaa kalaa, salaattia, kuivattua merilevää sekä etikkaista chilikastiketta.  

Tällä kertaa topbapin päälle löysi tiensä marinoitu possu sekä paksoi eli pinaattikiinankaali. Paksoi on itselleni melko uusi tuttavuus, mutta koska rakastan pinaattia, oli myös paksoihin helppo tykästyä. Paksoi kannattaa ryöpätä ennen ruokaan lisäämistä pinaatin tavoin; vajaa minuutti kiehuvassa vedessä riittää. 




DWEJI CHEONGGYEONGCHAE DEOPBAP eli possua ja paksoita riisipedillä (돼지 청경채 덮밥)

n. 3 hlön annos

150 g riisiä (keittämätöntä)
200 g possun lihaa kuutioina tai suikaleina
4 baby-paksoita (tai 2-3 suurempaa)
½ kesäkurpitsa
½ porkkana
2 valkosipulinkynttä
3 vihreää chilipalkoa
öljyä paistamiseen

marinadi:
4 rkl soijaa
1 tl seesamiöljyä
1 rkl riisiviinietikkaa
1 tl sokeria
1 tl chilihiutaleita (gochugaru)
2 valkosipulin kynttä
½ tl inkivääriä jauheena (tai sormenpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä raastettuna)
(suolaa ja mustapippuria maustamiseen)

kastike:
1 tl maissi- tai perunatärkkelystä
1 dl vettä

Aloita valmistamalla marinadi possulle: sekoita soijakastike, seesamiöljy, riisiviinietikka ja sokeri sekaisin. Jaa seos kahteen osaan, siirrä toinen sivuun myöhempää käyttöä varten. Lisää toiseen osaan chilihiutaleet, hienonnettu valkosipuli, inkivääri sekä ripaus mustapippuria ja sekoita hyvin. Lisää marinadi possun joukkoon ja kääntele huolellisesti niin, että kaikki possun palat ovat marinadin peitossa. Siirrä jääkaappiin maustumaan. 

Keitä seuraavaksi riisi. Huuhtele paksoit ja laita ryöppäystä varten runsaasti vettä kattilaan kiehumaan. Mikäli paksoin kanta on paksu, voit tehdä kantaan pienen ristiviillon veitsellä. Kun vesi kiehuu, laita paksoit kattilaan ja keitä noin 30 sekunnin ajan. Valuta sen jälkeen paksoit lävikössä ja jäähdytä ne juoksevalla kylmällä vedellä. Jätä paksoit valumaan lävikköön. 

Paloittele porkkana ja kesäkurpitsa kuutioiksi. Hienonna valkosipuli ja suikaloi chilipalot. Kuumenna tilkka öljyä paistinpannulla ja paista valkosipulia sekä chiliä muutama minuutti. Lisää porkkana- ja kesäkurpitsakuutiot pannulle ja paista jälleen muutaman minuutin ajan keskilämmöllä. Paloittele valutetut paksoit muutamaan osaan. Kun porkkanat ovat hieman pehmenneet, lisää joukkoon marinoitu possu sekä paloiteltu paksoi ja paista, kunnes possut ovat kypsiä. 

Lisää pannulle marinadista sivuun siirretty soija-seesamiöljyseos ja kääntele se kasvisten sekä possun joukkoon. Sekoita teelusikallinen tärkkelystä sekä desilitra vettä ja lisää pannulle. Anna kiehua muutama minuutti, kunnes kastike sakenee paksummaksi. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. 

Tarjoile topbap annoksittain: annostele ensin riisi lautaselle ja lisää possu-kasviskastike riisin päälle. Topbap nautitaan perinteisesti sekoittamalla riisit ja kastikkeet sekaisin ennen syömisen aloittamista. 







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti