keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Salaatti tammenterhohyytelöstä (dotorimok muchim)

Tammenterhohyytelö (dotorimok 도토리묵) oli yksi erikoisimpia tuttavuuksia Koreaan saavuttaessa. Aluksi ruskea, tytisevä hyytelö näytti epäilyttävältä, eikä sitä oikein tehnyt edes mieli maistaa, mutta hiljalleen, ikään kuin varkain dotorimok eksyi lautaselleni yhä useammin. Korealaiset käyttävän tammenterhohyytelöä enimmäkseen salaateissa ja kylmissä keitoissa. Sen maku on varsin mieto ja ravintoarvoiltaan hyytelö on erittäin kevyttä syötävää. Lisäksi se on suuressa arvossa ulkomaalaisten vegaanien parissa, sillä hyytelö on sataprosenttisesti vapaa eläinkunnan tuotteista. 


Koska hyytelön maku on mieto (joskin hieman karvas), maustetaan se monesti reippaasti chilillä sekä seesamiöljyllä ja se onkin mainio seuralainen myös voimakkaille maustekasveille ja salaatinlehdille. Usein löydät tammenterhohyytelöä samasta pöydästä vuoristobibimbapin ja makkolin kera hyvällä soijakastikkeella marinoituna. 


DOTORIMOK MUCHIM eli tammenterhohyytelösalaatti
4 lisukeannosta

Salaatinkastike:

2 rkl soijakastiketta
1 tl sokeria
1 rkl chilihiutaleita (gochugaru) tai 1 tl chilijauhetta
1 tl seesamiöljyä
1 valkosipulinkynsi
½ purjoa (vihreä osa) tai ruohosipulia
(paahdettuja seesaminsiemeniä koristeluun)


Salaatti:

Nippu lehtisalaattia tai vastaavaa
5-10 shisholehteä
½ porkkana
½ sipuli
1 kurkku
2-3 vihreää, mietoa chilipalkoa
200 g tammenterhohyytelöä

Revi salaatinlehdet ja shisholehdet sopiviksi suikaleiksi. Voit käyttää myös voimakkaamman makuisia salaatteja tai esimerkiksi syötäväksi sopivaa kelta- tai kruunusuvikakkaraa (edible chrysanthemum), joka on erityisen suosittua juuri dotorimokin seuralaisena.

Pilko porkkana, kurkku, sipuli ja chilipalot sopiviksi kuutioiksi. Leikkaa myös tammenterhohyytelö ohuiksi viipaleiksi tai kuutioiksi. 

Hienonna kastiketta varten valkosipulin kynsi sekä purjon vihreä osa. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset huolellisesti ja kaada sitten kasvisten joukkoon. Sekoita ja lisää vielä joukkoon varovasti tammenterhohyytelön palaset. Kääntele koko salaatti varovasti sekaisin ja ripottele halutessasi pinnalle paahdettuja seesaminsiemeniä. 







4 kommenttia:

  1. Tammenterhohyytelöähän voi tehdä itse tammenterhojauheesta, voisitko tehdä ohjeen sen tekemiseen? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Googlailin hieman hyytelöreseptejä ja tällainen tuli vastaan:

      Dotorimok / tammenterhohyytelö

      1 dl tammenterhohyytelöjauhetta
      7 dl vettä
      ½ teelusikallinen suolaa

      Sekoita kaikki ainekset suuressa kulhossa. Hämmennä puisella kauhalla ja valuta siivilän läpi, ettei seokseen jää paakkuja. Kaada seos paksupohjaiseen kattilaan ja anna lämmetä 7-8 minuuttia koko ajan sekoittaen, kunnes seos alkaa kuplia.
      Pienennä lämpötilaa ja sekoita vielä 5 minuuttia. Kaada seos vuokaan ja anna jäähtyä. Siirrä jäähtynyt seos jääkaappiin ja anna hyytyä 4-7 tuntia, kunnes hyytelö on jähmeää.

      Itse en ole kokeillut tehdä hyytelöä jauheesta, sillä täälläpäin valmista hyytelöä myydään lähes joka kaupassa ja se on melkoisen edullistakin, joten on helpompi ostaa valmista.

      Poista
    2. kiitos ohjeesta! ystäväni lähetti minulle tammenterhojauhetta, joten pääsenkin kokeilemaan tätä salaattireseptiä... :)

      Poista
    3. Hei vielä sellainen tuli mieleen, että tarkistathan, että kyseessä on tosiaan sellainen hyytelöjauhe! En tiedä, onko niissä eroja (onko edes olemassa muunlaisia), mutta ainakin korealaisessa reseptissä se jauhe menee nimellä "dotori mukgaru" ja englanninkielisissä ohjeissa näyttäisi olevan "acorn starch"... Onnistuneita kokeiluja! :)

      Poista